Blog

Take a Breather!

Onze adem is onze grootste en belangrijkste energiebron en toch schenken de meeste van ons er gedurende de dag nauwelijks aandacht aan. 

Zonder eten kunnen we als het moet een dag of 30 (als we blijven drinken), zonder water een dag of 3. Hoe lang kunnen we zonder onze adem? Hooguit een minuut of drie! 

Het bizarre is, dat we gemiddeld maar zo’n 30 procent van onze longcapaciteit gebruiken, terwijl we via onze adem gemiddeld zo’n 70 procent van onze afvalstoffen afvoeren. Kun je nagaan wat er gebeurt als we onze longcapaciteit leren vergroten en op die manier meer energie tot ons kunnen nemen en meer afvalstoffen afvoeren. 

Wetenschap heeft aangetoond dat alleen al door de aandacht naar je adem te brengen, je stresslevel daalt. Ook zit je adem gelinkt aan emoties. Ga maar na: als je boos bent heeft je adem een ander ritme dan wanneer je verdrietig bent of ontspannen. En dit werkt visa versa!

En de adem heeft nog een belangrijke eigenschap, hij is altijd NU. Je kan niet zeggen, “ik heb gisteren al zoveel geademd, vandaag doe ik het even wat minder”. Kortom: je adem is ook een anker om met je aandacht terug in het moment te komen. Wat heel fijn is als je in contact met iemand anders bent bijvoorbeeld. De kwaliteit van je samenzijn gaat er stukken door omhoog. En ook om je lekkerder te voelen. Want onze geest heeft de neiging om altijd heen en weer te pendelen tussen toekomst en het verleden en het NU over te slaan. Terwijl zich daar het leven afspeelt! 

Als je bijvoorbeeld 4 tellen inademt en 8 tellen uit, merk je al dat dit ontspanning geeft. 

Als je 5 tellen in en 5 tellen uit ademt en door gaat in dat ritme, kom je in FLOW terecht. 

Mijn moeder zei vroeger als ik boos was: “haal maar even een paar keer diep adem, dan word je wel rustig”. Of als ik niet kon slapen gingen we ademhalingen tellen en dan zo lang mogelijk uitademen. Ik viel dan tijdens het tellen in slaap. 

Geef je adem de aandacht die hij verdiend, je adem die altijd bij je is en je voorziet van energie en die je helpt te ontspannen tijdens of na een hectische dag. De adem die ervoor zorgt dat je niet de helft van de tijd in gedachten verzonken bent. 

Ja, plannen en organiseren is nodig, leren van onze fouten uit het verleden ook. En de rest van de tijd is het goed vertoeven in het NU. 

Suzanne Wohrmann

Take a Breather!
lees meer

Nieuwe site, logo en naam!

Het was tijd voor verandering: een bedrijfsnaam die meteen de lading dekt, een logo dat past bij wat ik doe en wie ik ben en dus ook een nieuwe site. Ik ben er blij mee! Hierbij ook mijn laatste nieuwsbrief!

Nieuwe site, logo en naam!
lees meer

Nieuwsbrief zomer 2018

De zomer is begonnen en voor velen de vakantie wellicht. In juli en augustus kun je wel bij BusYness & Spiritualiteit terecht. Hier vind je de nieuwsbrief! En hier vind je meer informatie over HR dienstverlening.

Nieuwsbrief zomer 2018
lees meer

Gecertificeerd TLEX trainer in Nederland!

Super enthousiast en blij! Sinds januari zijn Judy van Zon en ik de eerste gecertificeerde trainers in Nederland voor het Mind Mattersprogramma van het Tlex Institute.

Tlex werkt wereldwijd bij toonaangevende bedrijven op het gebied van Mind Management. En vanaf nu dus ook in Nederland!

In de TLEX_Mind Matters one page kun je er meer over lezen. Ik kom graag langs om er meer over te vertellen. “Looking Inward to Move Forward”

Gecertificeerd TLEX trainer in Nederland!
lees meer

Ik ben terug!

Eind 2013 vertrok ik voor drie weken naar India, vastbesloten om opgeleid te worden tot Teacher voor de Stichting Art of Living. Want dan kon ik cursussen geven in Nederland over stressreductie en vitaliteit, gebruik makend van mooie ademtechnieken, yoga en meditatie. Zelf was ik hier al een aantal jaren actief mee bezig en ik wilde dit zo graag in mijn dagelijks werk toe gaan passen. Omdat het werkt! Toen ik vol enthousiasme half januari 2014 terugkwam, met mijn Teachersdiploma op zak, werd ik in de maanden daarna ziek. En dat was het begin van een reis van drie jaar. Nu hou ik van verre reizen, maar deze reis had ik toch niet zelf geboekt? Of toch……?

Ik ben terug!
lees meer